luni

Fericirea copiilor

.Oare ce ii face pe copii nostri sa fie fericiti, veseli, joviali si zambitori?! Dulciurile, jucariile, colegii de la scoala sau „gradi”, dragostea parintilor, obtinerea lucrurilor interzise, jocurile sau poate toate aceste lucruri cumulate in cantitati mai mari sau mai mici. 
Cine sau ce anume stabileste standardele si etaloanele pentru bucuria si fericirea copiilor nostri? Fiecare copil are propriul sau „sistem de standardizare” in functie de personalitatea pe care incepe sa si-o dezvolte inca de la o varsta foarte frageda, fie ca ne place sau nu. Este foarte posibil ca aspiratiile si inclinatiile copilului sa fie total diferite de ceea ce parintii si-au planuit cu ceea ce „o sa-i placa” si atunci cu siguranta vor aparea si problemele. Este posibil ca si acest articol sa-i „afecteze” pe unii parinti care stiu eicel mai bine ce le face bine celor mici fiindca asa s-a intamplat acum o jumatate de secol si in cazul lor.
 Fara nicio indoiala ca sunt diferente intre bucurie si fericire, dar cine poate face diferenta intre un copil fericit si un copil bucuros, cine poate determina care copil va avea o dezvoltare psihica si fizica mai armonioasa? Sunt intrebari si dileme pe care orice parinte responsabil le are in minte mereu, fiindca asa cum spunea cineva: „faptul ca ai un copil nu te face automat un parinte, asa cum faptul ca ai un pian nu te face pianist!”, prin urmare cresterea armonioasa a unui copil nu se rezuma la a-i da sa manance si la a-l spala si culca, este o actiune ce implica mai multi factori: dragoste, cunoastere, responsabilitate, implicare si adaptabilitate.
 Oare ce mama este mai iresponsabila: cea care isi ingrijeste copilul cu medicatie dupa sfatul prietenelor ei, cea care da bauturi carbogazoase (daunatoare si adultilor) copilului sau cea care lasa recipientele cu substante toxice de curatenie la indemana copilului?!
 Pentru meseria de parinte nu exista un curs de calificare, o scoala sau o postliceala, ci numai practica zilnica si bucuria lucrurilor simple pe care copilul tau le face prima oara: primii pasi, primele cuvinte, prima cazatura, prima oara pe olita, „fara biberon”, lucruri pe care nu le vei gasi in nicio carte a niciunui specialist, superbone, psiholog sau forum online, ci doar experimentandu-le tu impreuna cu copilul tau.
Si atunci bucuria si fericirea pe care le vei trai tu, ca parinte, se va resfrange, cu siguranta si asupra copilului tau si vei fi cu adevarat un parinte implinit cand vei vedea... fericirea propriului tau copil !!! 

Niciun comentariu: