marți

Sarea în bucate

Clorura de sodiu (NaCl) este ceea ce cu toţii avem în bucătărie şi punem în mâncare, adică sarea, despre care mulţi dintre noi nu ştim chiar aşa de multe lucruri, ţinând cont de frecvenţa cu care o folosim. Sarea nu se face la „”fabrica de sare” ci este extrasă din saline, motiv pentru care astăzi vă invit pe toţi, undergroud să vizităm două dintre salinele de la noi din România !!!
Nu am să mă apuc acum să vă ţin o lecţie de chimie, ci (spre surprinderea unora) am să încerc să fac un articol comparativ între două surse de sare turistice: Salina Praid din judeţul Harghita şi Salina Unirea din Slănic-Prahova !!! Asta deoarece, am reuşit să vizitez aceste două saline de pe teritoriul patriei noastre. Aşa că haideţi să începem:
1) Salina Praid se află amplasată în localitatea cu acelaşi nume din nord-vestul judeţului Harghita la graniţa cu judeţul Mureş şi la numai 8 kilometri distanţă de binecuoscuta staţiune Sovata. Praid sau Parajd cum îi mai zic localnicii, este atestată documentar încă din anul 1564, iar denumirea localităţii vine din cuvântul "paraj" cu diminutiv, şi înseamnă mic teren cu iarbă sau păşune mică cu iarbă. Praid este o comună care a reuşit să se dezvolte turistic, alături de staţiunea mureşeană Sovata şi nicidecum în umbra acesteia.
Salina Praid

Salina Praid are siteul oficial pe linkul http://www.salinapraid.ro aşa că voi încerca să vă prezint şi  date ce nu se află pe acest site. Taxa de intrare în salină este de 20 de lei pentru adulţi şi 12 lei pentru copii, elevi şi studenţi, iar copiii sub 3 ani au acces gratuit. Intrarea se face cu … autobuzul, care după ce intră pe tunelul salinei şi rulează aproximativ un kilometru, vă va debarca la prima uşă de unde veţi începe coborârea printr-o galerie pe nişte scări cu trepte de lemn, care scot (atunci când salina e plină) nişte sunete de zici că trec trupe militare în pas de defilare.
Aici jos în salină, la o adâncime de aproximativ 110 metri, găsim foarte multe lucruri interesante şi unice cum ar fi: muzeul salinei care ne prezintă aspecte din exploatarea şi istoria sării aici la Praid, capela unde se ţin slujbe atât ale bisericii catolice şi ortodoxe, cât şi ale bisericii reformate, galeria vinurilor cu peste 270 de feluri de vin, a 25 viniculturi din 6 ţări europene, locuri de joacă pentru copii, magazine de suveniruri (magneţi, cărţi poştale, ceasuri, sare de baie, cristale, etc.) şi unităţi de alimentaţie publică, tabere de creaţie artistică organizate periodic, iar lucrările pictorilor şi sculptorilor ajung deseori să decoreze salina. 
Adăugaţi o legendă
Tratamentul de aici din salina Praid este indicat pentru afecţiuni ale căilor respiratorii (boli astmatice, bronşitice şi alergice), iar o cură de tratament completă este recomandat să dureze 18 zile şi recomandabil cu aviz medical şi dacă NU găsiţi cazare direct în Praid, Sovata şi Corund localităţile limitrofe vă vor oferi cazarea de care aveţi nevoie.
Pentru cei care doresc să ştie salina Praid oferă spre comercializare şi unele produse specifice cum ar fi: sare industrială (pentru drumuri), baie de sare (într-o gamă extrem de mare),  pastile de sare (pentru dedurizarea apei), sare gemă  bulgări (pentru industria chimică, textilă şi a pielăriei, brichete de sare (pentru zootehnie). 











2) Salina Unirea este amplasată în staţiunea Slănic din partea centrală a judeţului Prahova la 38 de kilometri distanţă de municipiul Ploieşti. Oraşul Slănic este atestat documentar din anul 1658, iar numele localităţii înseamnă „sare” în limba slavonă şi dovedeşte încă odată tradiţia în exploatarea zăcămintelor de sare de aici.
Salina Unirea nu are (deocamdată) un site oficial însă date veţi găsi în întreaga reţea www şi multe dintre informaţii pe siteuri cu reputaţie şi credibilitate foarte mari.  Spre deosebire de salina de la Praid accesul se realizează cu un lift (acelaşi de o jumătate de secol) care vă va coborî 208 metri sub pământ !!! Asta la preţul de numai 14 lei adulţii, iar copiii, elevii şi studenţii 7 lei.

Ajunşi jos veţi mulţumi întâi bunului Dumnezeu, că sunteţi vii, după coborârea cu zgâlţâieli şi apoi veţi admira pe tavan la mare înălţime secera şi ciocanul cu steaua socialismului care vă vor reaminti de clasa muncitoare care a lucrat de-a lungul deceniilor aici în mină, după care mai departe busturile realizate în sare ale lui Mihai Viteazu, Burebista, Mihai Eminescu, Decebal şi Traian, câteva vitrine cu diferite cristale de sare şi chihlimbar, multe spaţii de joacă pentru copii, terenuri de sport şi escaladă, bază de tratament care deserveşte o mare parte din hotelurile din staţiune, unităţi de alimentaţie publică, magazine şi tarabe cu suveniruri.
Anual aici se desfăşoară Campionatul Naţional de Aeromodelism şi chiar etape din Campionatul Mondial de Aeromodelism. De asemenea se organizează şi tabere de creaţie artistică unde artiştii se exprimă maiestuos, de multe ori operele lor rămânând să orneze spaţiul salinei. 

Robert Codescu
Tratamentul balnear de aici din salina Slănic vizează ca şi în cazul salinei Praid aceleaşi afecţiuni ale aparatului respirator, iar oraşul dispunând de o complexă reţea de unităţi de cazare vă puteţi efectua fără nicio problemă întreg tratamentul aici.







ÎN CONCLUZIE: dacă îi v-om întreba pe harghiteni, ne vor spune că Salina Praid este cea mai cochetă şi spectaculoasă salină din România, dar dacă îi v-om întreba pe prahoveni, aceştia vor spune că Salina Unirea din Slănic este cea mai extraordinară şi fenomenală salină din ţara noastră. Adevărul este că … avem o ţară superbă care de abia aşteaptă să-i descoperim frumuseţile sale unice în Europa şi chiar în lume, iar eu voi declara salina câştigătoare după ce voi vedea şi … Salina Cacica (jud. Suceava), Salina Ocna Dej (jud. Cluj), Salina Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Salina Ocna Mureş (jud. Alba), Salina Târgu Ocna (jud. Bacău), Salina Turda (jud. Cluj) şi fiindcă vă văd pe toţi deja uimiţi de câte comori avem în ţara noastră, nu voi face vreo glumă „nesărată” şi voi încheia chiar acum acest articol.

Să auzim numai de bine şi să ne vedem cu toţii în vizită sau la cură balneară aici în oricare SALINĂ din România !!!

Niciun comentariu: