marți

Halele Centrale

Când eşti convins că ai scris ceva, undeva despre ceva, cu siguranţă va veni realitatea care o să te lovească puternic în faţă şi să-ţi arate că de fapt este cu totul şi cu totul altceva. Exact aşa a păţit şi semnatarul acestor rânduri care era ferm convins că vă vorbise deja despre Halele Centrale din Ploieşti. Dar cum realitatea  este cu totul alta, autorul îşi cere scuze şi vă invită să lecturaţi, în continuare, un scurt articol despre … Halele Centrale din Ploieşti.
Nu există absolut nici un dubiu, că Halele Centrale din Ploieşti reprezintă mult mai mult decât un centru comercial de elită, al acestui oraş splendid !!! Este o adevărată pagină de istorie un punct de întâlnire şi un reper pentru toţi ploieştenii şi nu numai. OK mă veţi întreba, pe bună dreptate, de ce m-am apucat să scriu acum despre Halele Centrale !?!? Fiindcă tocmai mi-am dat seama că alături de obiectivele turistice “tradiţionale“ (muzeele, casele memoriale, statuile şi monumentele) de aici din Ploieşti, Halele Centrale reprezintă una din clădirile pe care turiştii şi cei aflaţi în trecere o reţin cel mai uşor.
Pentru noi ploieştenii reprezintă un fapt cotidian să “mergem la Hale” mai ales că tot aici se află şi Piaţa Centrală a Ploieştului. Poate din această cauză mulţi dintre noi cei de aici din Ploieşti nu cred că apreciem chiar la valoarea ei reală această construcţie superbă.
De la demararea lucrărilor (în anul 1929) şi până când construcţia a devenit funcţională (în 1934) au trecut 5 ani. Operă a celebrului arhitect ploieştean Toma T. Socolescu Halele Centrale au rezistat de-a lungul anilor numeroaselor cutremure ce au afectat alte clădiri şi bombordamentului asupra Ploieştiului de către forţele aliate în cel de-a Doilea-lea Război Mondial, la 1 august 1943.

Întreg ansamblul Halelor Centrale este format dintr-o zonă centrală de aproximativ 50 X 50 m. cu parter şi etaj, după care urmează trecerea în Hala de Peşte cu o fântână arterziană din beton în mijloc (care din păcate nu mai funcţionează). În afară de intrarea principală Halele Centrale are numeroase intrări laterale fiecare purtând numele unei localităţi (Poarta Constanţa, Poarta Bucureşti, Poarta Brăila, etc.). Nu trebuie neglijat nici orologiul ce se află în turnul din dreapta intrării principale ceas ce indică ora pe fiecare din cele 4 cadrane ale sale. În ultimii ani în jurul Halelor Centrale, la concurenţă cu spaţiile comerciale, au apărut numeroase agenţii bancare. Poate şi din această cauză municipalitatea şi autorităţile îndreptăţite au stabilit unele reguli ce privesc destinaţia acestor spaţii comerciale din jurul sau din incinta Halelor Centrale. Asta mai ales că anul acesta se împlinesc 86 de ani de la construirea acestei clădiri şi conform standardelor Ministerului Culturii, Halele Centrale din Ploieşti vor trebui înscrise în Lista Monumentelor Istorice din România.
Cu speranţa că acest nou articol al meu nu a deranjat pe foarte mulţi cititori care se aşteptau să citească despre altceva, vreau să vă lansez invitaţia să vizitaţi totuşi Halele Centrale, chiar dacă NU aveţi de făcut cumpărături aici, subsemnatul se oferă, cu cea mai mare bucurie, să vă fie ghid la Halele Centrale dar şi prin întreg oraşul !!!!

Niciun comentariu: