sâmbătă

Estuar

      Sunt lucruri în viaţă pe care nu ni le dorim dar care se întâmplă fie că vrei fie că nu vrei. Sănătatea este lucrul cel mai de preţ pe care o apreciem cu adevărat de abia atunci când nu o mai avem. Dar ce te faci când sănătatea este de domeniul mintal !?!? Oamenii încep să te privească şi să te catalogheze "nebun", "ciudat", "freak", "periculos" şi poate că acest lucru vine şi din mentalitatea noastră a românilor care consideăm că cine merge la psiholog TREBUIE neapărat să aibă "o problemă cu capul" şi trebuie evitat, izolat internat şi/sau instituţionalizat.
      Este domeniul unde este obligatoriu să aibă loc o (R)evoluţie către acceptare, normalitate şi toleranţă, iar acest lucru se poate întâmpla prin regula celor 4 "i", adică prin: informare, implicare, impulsionare şi interrelaţionare. Sunt lucruri care multora dintre noi ni se par normale şi etice, dar fiindcă ştirile nu mai sunt ştiri dacă nu există "o persoană cu probleme psihice" care face rău şi este periculoasă, am ajuns să nu mai ştim să separăm binele de rău.
                                                              
    De peste 20 de ani Fundaţia Estuar implementează programe de, consiliere, informare, reiserţie socială, dezinstituţionalizare, terapii de recuperare şi reabilitare pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Poate că nu este o ştire spectaculoasă pentru programele TV, dar cu siguranţă este lucrul care ar trebui promovat ceva mai des fără a deforma realitatea. În acest context participarea la ONGFest2014 http://www.ongfest.ro ca în fiecare an de altfel, a reprezentat şi reprezintă o garanţie a calităţii şi excelenţei în sănătatea mintală. Poate tocmai de aceea schimbarea mentalităţii, se bazează pe regula celor 4"i" şi ar trebui să ne privească pe noi toţi, indiferent de situaţie şi caz, nu doar atunci când sănătatea mintală ţi-a pus amprenta asupra noastră. Este domeniul în care eu personal mi-aş dori o (R)evoluţie foarte amplă şi cu un impact social mult mai puternic.

ÎMPREUNĂ VOM REUŞI !!!

Niciun comentariu: